Domaie Camille Thiriet
ドメーヌ・カミーユ・ティリエ
ブルゴーニュのコート・ド・ニュイに位置するドメーヌ・カミーユ・ティリエは、カミーユ・ティリエによって2016年に設立されました。カミーユは、パートナーであるカナダ出身のワインメーカー、マット・チティックとともに、コート・ド・ニュイ・ヴィラージュの優れた単一区画のキュヴェを生産しています。このプロジェクトは、ドメーヌ・デュジャックのジェレミー・セイス、ニコラ・ポテル、ドメーヌ・ド・ラ・ロマネ・コンティのセラーマスターを引退したベルナール・ノブレといった地元の著名人からの支持を得ています。
現在、ドメーヌ・カミーユ・ティリエは、コート・ド・ニュイで最も南に位置し、あまり知られていないコルゴロワンに6ヘクタールの畑を所有しています。南東向きの斜面に位置し、北側の有名な村と同じ岩石、石灰岩、粘土質の土壌で、ここのテロワールはとても美しいです。カミーユはコルゴロワンを「この素晴らしい土地は、過小評価され、知られていない」と表現しています。
ブドウの木は有機農法で栽培され、栽培作業の一部には馬が使われています。セラーでは、ワイン造りはとても優しく行われ、果実は足で踏み浸透させ、手で軽くポンプオーバーをします。ワインは土着酵母のみを使用して発酵させ、二酸化硫黄をほんの少し加えて無濾過で瓶詰め。最高の品質を追求するため、生産量は意図的に抑えています。
カミーユとマットは、シャルドネ、アリゴテ、ピノ・ノワールを生産しています。どれも精巧に作られたワインで、正確で香りがよく、純度が高くフレッシュなワインです。
Situated in the Côte-de-Nuits, Burgundy, Domaine Camille Thiriet was established in 2016 by Camille Thiriet. Together with her partner, Canadian-born winemaker Matt Chittick, Camille produces exceptional single-plot Côte de Nuits Villages cuvées. The project has attracted support from local luminaries such as Jeremy Seysses of Domaine Dujac, Nicolas Potel, and Bernard Noblet - retired Cellar Master of Domaine de la Romanée Conti.
Today, Domaine Camille Thiriet holds 6-ha of vineyard parcels in Corgoloin, the little known and most southerly village of the Côte de Nuits. Situated on southeast-facing slopes and the same rocky, limestone and clay soils as the more famous villages to the north, the terroirs here are beautiful. Camille describes Corgoloin as “...amazing, underrated and unknown”.
The vines are farmed organically, with horses used for some of the cultivation work. In the cellar, the winemaking is done very gently, with the fruit trodden by foot for maximum infusion and pumped-over lightly by hand. The wines are fermented using only indigenous yeast and are bottled unfiltered, with just a touch of sulphur dioxide. Striving for the highest quality, production is intentionally kept low.
Camille and Matt produce Chardonnay, Aligoté and Pinots Noirs. All are exquisitely crafted wines - precise and perfumed with great purity and freshness.