Giaconda
ジャコンダ
オーストラリアのヴィクトリアアルプスの麓、ビーチワースに位置するジャコンダは、国内最高峰の生産者の 1 つとして名を馳せています。1980年代初頭にリック・キンズブルナーによって設立されたこのワイナリーは、シャルドネ、ピノ・ノワール、シラーズのみに特化している他、レッド・ヒルのビーチワース地区の近くにネッビオーロが僅かに植えられています。
ジャコンダの高所に位置する 4 ヘクタールのブドウ畑は、砂利と粘土の上にある 4 億 5000 万年前の花崗岩質ローム土壌の上にあります。ワイナリーは持続可能性を考慮して管理されており、ビオディナミ・リサーチ・インスティテュートによってオーガニック認証を受けています。ワインは自然なワイン造りの哲学に従って手作りされています。発酵には土着酵母を使用し、マロラクティック発酵には天然細菌を使用し、フレンチオーク樽で熟成し、酸化防止剤添加は最小限に抑えられ、瓶詰め前に濾過は行われません。ワイナリー、樽貯蔵庫、瓶詰め施設はすべて重力フローであるため、ワインが機械的に汲み上げられたり操作されたりすることはほとんどありません。壮大な花崗岩のカーヴの地下深くで樽熟成されたワインは、パワーとフィネスの稀有な組み合わせであり、通常リリースとともに完売。手に入れることは困難を極めるワインです。
Located in the Beechworth wine region at the foothills of Australia’s beautiful North-East Victorian Alps, Giaconda has a reputation as one of the country’s finest producers. Established by Rick Kinzbrunner in the early 1980s, the property is devoted solely to Chardonnay, Pinot Noir and Shiraz, with a separate planting of Nebbiolo close to the Beechworth township at Red Hill.
Giaconda’s 4 hectares of high altitude vineyards sit on 450 million year old granitic loam soils over decomposed gravel and clay. The tiny estate is managed sustainability and is certified organic by the Bio Dynamic Research Institute. The wines are hand-crafted following a natural wine making philosophy - indigenous yeasts are employed for fermentation, natural bacteria for Malolactic fermentation, French oak barrel ageing, minimal sulphur additions, and no filtration before bottling. The winery, barrel cave and bottling facility are all gravity flow, meaning the wines are very rarely pumped or manipulated mechanically. Aged in French oak, deep underground in a magnificent granite maturation cave, the wines are a rare combination of power and finesse and generally sell out upon release.