William Downie
ウィリアム・ダウニー
ウィリアム・(ビル・)ダウニーはブルゴーニュで幾年か修業をした後、2003年に自身のワイナリーを立ち上げます。できる限り自然な形で、オーストラリアのピノ・ノワールを表現する、という目的の元造られました。
ワイナリーが位置するヴィクトリア州ヤラ・ヴァレー東部のギプスランドは冷涼な気候が広がり、ビルが造るミニマル・インターヴェンションで土地の個性が現れたピノ・ノワールは、リリースして早々に名声を集め、グルメ・トラベラー・ワイン誌でヤング・ワインメーカー・オブ・ザ・イヤー2006に輝きました。
ビルと妻のレイチェルは、ヤラゴンにゲンデュレイン・ファームと呼ばれる土地を所有していますが、そこにはブドウ畑、野菜畑に、豚、羊に牛や鶏を飼育しています。ここでは、発足当初から薬品の散布などは一切行わず、すべての仕事は人の手か馬によって行われます。
2017年に、ビルは盟友であるパトリック・サリヴァンと11haもの畑を購入しました。古樹が植わり火山性土壌の畑がギプスランドのボー・ボー・シャイアーに5か所広がり、全ての畑はオーガニックもしくはビオディナミの原理で栽培され、ACO (Australian Certified Organic)の認証も受けています。
クリーンで滋味深い、オーストラリアのピノ・ノワールとして唯一無二のクオリティを誇ります。
William (Bill) Downie established his label in 2003 after several years training in Burgundy, with the intention of producing Australian Pinot Noirs of purity and detail made in the most natural way possible.
Based in Gippsland, Victoria, a sprawling cool climate wine region east of the Yarra Valley, Bill quickly rose to prominence, garnering a cult-following for his outstanding minimal intervention, site-specific Pinot Noirs. He was named Gourmet Traveller Wine Magazine Young Australian Winemaker of The Year for 2006.
Bill and his wife, Rachel, own a property in Yarragon called Guendulain Farm, which includes a a vineyard, orchard, vegetable garden and also produces pork, lamb, beef and poultry. The Guendulain Farm vineyard has been spray free since inception, and all the work is done either by hand or by horse.
In 2017, Bill and his friend and fellow winemaker Patrick Sullivan purchased 11 hectares of old vines on rich volcanic soils spread across five distinct sites in the shire of Baw Baw Shire, Gippsland. All the sites are farmed organically and biodynamically (ACO certified). Bill takes the Pinot Noir, and Patrick takes the white varietals.
Clean, ethereal wines of uncompromising quality from one of Australia’s finest Pinot Noir producers.
ワイナリーが位置するヴィクトリア州ヤラ・ヴァレー東部のギプスランドは冷涼な気候が広がり、ビルが造るミニマル・インターヴェンションで土地の個性が現れたピノ・ノワールは、リリースして早々に名声を集め、グルメ・トラベラー・ワイン誌でヤング・ワインメーカー・オブ・ザ・イヤー2006に輝きました。
ビルと妻のレイチェルは、ヤラゴンにゲンデュレイン・ファームと呼ばれる土地を所有していますが、そこにはブドウ畑、野菜畑に、豚、羊に牛や鶏を飼育しています。ここでは、発足当初から薬品の散布などは一切行わず、すべての仕事は人の手か馬によって行われます。
2017年に、ビルは盟友であるパトリック・サリヴァンと11haもの畑を購入しました。古樹が植わり火山性土壌の畑がギプスランドのボー・ボー・シャイアーに5か所広がり、全ての畑はオーガニックもしくはビオディナミの原理で栽培され、ACO (Australian Certified Organic)の認証も受けています。
クリーンで滋味深い、オーストラリアのピノ・ノワールとして唯一無二のクオリティを誇ります。
William (Bill) Downie established his label in 2003 after several years training in Burgundy, with the intention of producing Australian Pinot Noirs of purity and detail made in the most natural way possible.
Based in Gippsland, Victoria, a sprawling cool climate wine region east of the Yarra Valley, Bill quickly rose to prominence, garnering a cult-following for his outstanding minimal intervention, site-specific Pinot Noirs. He was named Gourmet Traveller Wine Magazine Young Australian Winemaker of The Year for 2006.
Bill and his wife, Rachel, own a property in Yarragon called Guendulain Farm, which includes a a vineyard, orchard, vegetable garden and also produces pork, lamb, beef and poultry. The Guendulain Farm vineyard has been spray free since inception, and all the work is done either by hand or by horse.
In 2017, Bill and his friend and fellow winemaker Patrick Sullivan purchased 11 hectares of old vines on rich volcanic soils spread across five distinct sites in the shire of Baw Baw Shire, Gippsland. All the sites are farmed organically and biodynamically (ACO certified). Bill takes the Pinot Noir, and Patrick takes the white varietals.
Clean, ethereal wines of uncompromising quality from one of Australia’s finest Pinot Noir producers.
William Downie / Gippsland Pinot Noir 2021
¥12,100
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William Downie / Cathedral Pinot Noir 2019
¥6,380
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