Battenfeld Spanier
バッテンフェルト・シュパニア
1993年にハンス・オリヴァー・シュパニアによって設立されたバッテンフェルト・シュパニアは、ドイツのワイン生産地ラインヘッセンのヴォンネガウ地区の最南端にあるホーエン・シュルツェンに本拠地を置いています。ハンス・オリバーは、妻のカロリンとともに、ホーエン・シュルツェン、ニーダー・フロールスハイム、モルスハイムを中心とした石灰岩に富んだ約30ヘクタールの畑から、ドイツでも最も刺激的で介入を最小限に抑えたドライワインを生産しています。
当初から有機農法の原則に従い、2005年にビオディナミ農法を導入し、現在ではビオディナミ農法として認定されています。土壌中の微生物の生命を回復させ、維持することで、深く根を張ったブドウの木が著しく強化されました。その成長はより均質で、暑さや湿度の変化にも強くなり、病気や過熟の防止に役立っています。
手摘みで収穫されたブドウは、可能な限り自然な方法で自然発酵されます。出来上がったワインは、エネルギーに満ち溢れ、生き生きとして風味豊かで、冷涼なミネラルを持つ素晴らしいものとなりました。
Established in 1993 by Hans-Oliver Spanier, Battenfeld Spanier is based in Hohen-Sülzen on the southernmost tip of the Wonnegau district of the wine-growing region of Rheinhessen, Germany. Together with his wife, Carolin, Hans-Oliver produces some of Germany's most exciting, minimum-intervention dry wines from almost 30-ha of limestone-rich vineyards centred around the villages of Hohen-Sulzen, Nieder-Florsheim and Molsheim.
Following organic principles from the start, the estate introduced biodynamic methods in 2005 and is now certified biodynamic. The restoration and upkeep of the microbial life in the soil has led to a significant strengthening of the deeply rooted vines. Their growth is more homogenous and they are more resistant to changes in heat and humidity, which helps to prevent diseases and overripening.
After hand-harvesting, the grapes are fermented spontaneously in the most natural way possible. The resulting wines are excellent – bursting with energy, vibrant and savoury with a cool minerality.