Ulysses
ユリシーズ
>>記事「ペトリュスの黄金期を築いたクリスチャン・ムエックス。カルトナパ「ドミナス」に続く集大成プロジェクト「ユリシーズ」」
ナパバレーのオークヴィルベンチ沿いに位置し、マヤカマス山脈の麓の扇状地に広がるユリシーズ・ヴィンヤードは、かつては歴史的なチャールズ・ホッパー・ランチの一部でしたが、2008 年にドミナス・エステートとペトリュスの伝説的な醸造家、クリスチャン・ムエックスによって買収されました。
買収以来、クリスチャンと彼のチームは、長期にわたる細心の注意を払ってブドウ畑の修復を行ってきました。31.5エーカーの敷地は特にカベルネ・ソーヴィニヨンの栽培に適しており、土壌は深く砂利の多い粘土ロームで構成されています。ドライファーミングはユリシーズの持続可能な農業実践の基礎であり、根の深さと干ばつに対する耐性を強化します。完璧な熟度で細心の注意を払って収穫されたブドウは、房と果実の両方の選別を受けてから、穏やかに醸造され、熟成されます。このアプローチは最小限であり、慎重な観察と抑制された介入を伴います。2021年、ユリシーズは有機農業実践に対するCCOF (California Certified Organic Farmers)認証を取得しました。
独特のカベルネ・ソーヴィニヨンにカベルネ・フランとプティ・ヴェルドのタッチを加えたユリシーズは、そのテロワールを純粋に表現したもので、エレガンス、純粋さ、輝きを備えた繊細な彫刻が施されたワインで、今すぐにでもワインを喜ばせるだけでなく、驚くべき熟成の可能性も約束します。ペトリュスの系譜を継ぐこのワインの実力は、多くの評論家たちを唸らせています。
Situated Along the Napa Valley’s Oakville bench and extending over an alluvial fan at the foot of the Mayacamas Range, Ulysses Vineyard, once part of the historic Charles Hopper Ranch, was acquired in 2008 by Christain Mouex, the legendary vintner behind Dominus Estate and Chateau Petrus.
Since the acquisition, Christian and his team have undertaken a lengthy and meticulous vineyard restoration. The 31.5-acres site is exceptional and particularly well-suited to growing Cabernet Sauvignon, with soils composed of deep, gravelly, clay loam. Dry farming is the foundation of Ulysses’ sustainable farming practices, enhancing root depth and resistance to drought. Harvested at perfect ripeness and with the utmost care, the grapes undergo both cluster and berry selection before a gentle vinification and aging. The approach is minimalist, with attentive observation and restrained intervention. In 2021, Ulysses received CCOF (California Certified Organic Farmers) certification for organic farming practices.
A distinctive Cabernet Sauvignon with a touch of Cabernet Franc and Petit Verdot, Ulysses is a pure expression of its terroir – a finely sculpted wine of elegance, purity and radiance that will delight the sesnses now but also promises remarkable aging potential. Impeccable pedigree and outstanding reviews.