Alkina Wine Estates
アルキナ
バロッサ・バレーの西部山脈に位置し、温暖で乾燥しており、特に風が強い気候に恵まれたアルキナは、アルゼンチン人のアレハンドロ・ブルゲローニがグリノック近郊の土地を購入した2015年に設立されました。この土地は、1950年代に植えられた古いブドウ畑と、1850年代に建てられた石造りの建物で構成されていました。
地域の伝統的な品種に重点を置き、持続可能な農業だけでなく再生型農業にも力を入れているこのエステートは、現在43ヘクタールのブドウ畑を擁しています。ブドウ畑の区画は、チリのテロワール専門家であるペドロ・パラ氏の協力を得て、土壌の種類に応じて区画分けされており、アルキナはこれを「ポリゴン」と呼んでいます。古代の土壌は主に片岩の基盤の上にあり、粘土と鉄分が混じり、石灰岩の斑点も見られます。2017年に植樹されたアルキナのオリジナルのブドウ畑は、2018年からオーガニックとバイオダイナミック農法(サザンクロス認証)の認証を取得しています。同年、隣接する区画(以前はオーウェンズ・ヴィンヤード)を取得しました。こちらも全域でオーガニックとバイオダイナミック農法で栽培され、2022年に完全な認証を取得しました。
すべての果実は手摘みで収穫され、ワインはアルキナの小さなワイナリーで醸造されます。このワイナリーは、古い石造りの納屋を丁寧に改装した建物です。ワイナリーには、チューリップ型のコンクリート製発酵槽、イタリア製の粘土製アンフォラ、ジョージア製のクヴェヴリ、そしてフランス製の小型コンクリート製卵型発酵槽が備えられています。また、少量ながら、大型の古いオーク樽も使用されています。ワイン醸造は小規模で、意図的に簡素化されているため、醸造家の手による影響はほとんど感じられません。発酵には自生酵母のみを使用し、酵素を一切加えずに、発酵の開始から終了まで自然に行われます。全房発酵(30~100%)を多く使用することで、活力、複雑さ、そして風味が加わります。
*「ALKINA」はオーストラリア先住民の女の子の名前で、「月」または「月光」を意味します。
Situated in the western ranges of the Barossa Valley and benefiting from a warm, dry and particularly windy climate, Alkina was established in 2015 when Argentinian Alejandro Bulgheroni purchased a property near Greenock. This consisted of an old vineyard planted in the 1950s, complete with stone buildings dating to the 1850s.
With a focus on the heritage varieties of the region, and regenerative, rather than just sustainable farming, today the estate has 43 hectares planted to vine. The vineyard plots have been demarcated with the help of Chilean terroir specialist Pedro Parra according to soil type, which Alkina refers to as 'polygons'. The ancient soils sit mainly on schist bedrock, with some clay and iron present, as well as patches of limestone. The original Alkina vineyard, planted in 2017, has been certified organic and biodynamic (Southern Cross Certified) since 2018. In that same year, the neighbouring block - formerly the Owens Vineyard - was acquired. This has also been farmed organically and biodynamically throughout and received full certification in 2022.
All the fruit is hand-picked and the wines crafted in Alkina’s small winery, built in a meticulously renovated old stone barn. The winery is equipped with tulip-shaped concrete fermenters, clay amphorae from Italy, a qvevri from Georgia and small concrete egg fermenters from France. A small amount of large, old oak barrels is also used. The winemaking is small-scale and intentionally pared back so that the imprint of the winemaker is barely perceptible. Only indigenous yeast is used for the ferments, which start and finish naturally without any added enzymes. High levels of whole bunch (30-100%) add vitality, complexity and savoury interest.
Extremely refined, these are pure, clean and nuanced micro-terroir wines in the ‘new-Barossa’ style. Highly acclaimed.
* ‘ALKINA’ is an Indigenous Australian girl’s name meaning ‘Moon’ or ‘Moonlight’.

Alkina / Old Quarter GSM 2022

Alkina / Wild Earth Semillon 2024

Alkina / Polygon 3 Grenache 2022

Alkina / Night Sky GSM 2023

Alkina / Kin Grenache 2024

Alkina / Polygon 1 Shiraz 2022

Alkina / Polygon 5 Grenache 2022
