Michelini I Mufatto
ミッシェリーニ・イ・ムファット
ミッシェリーニ・イ・ムファットは、アンドレア・ムファット、ヘラルド・ミチェリーニ、そして息子のマヌエル・ミチェリーニによる家族経営のワイン醸造会社です。一家は故郷アルゼンチンとウルグアイ、そして2015年からはスペイン北東部のビエルソでもワインを醸造しています。アンドレアとヘラルドはビエルソ地方、特にバルデカニャーダやオズエラといったポンフェラーダの忘れ去られた地域に魅了されました。そこで彼らは、山岳地帯の緑豊かな冷涼な気候の中に、大きな可能性を秘めた古いブドウ畑を見つけ、すぐにそれらを復活させるという夢の実現に着手しました。
家族経営の約9ヘクタールの畑は、ゴブレット剪定された樹齢80年以上の古木で、粘板岩と石英からなる土壌に植えられています。すべて有機栽培で、ビオディナミ農法に重点を置いています。トラル・デ・メラヨにあるワイナリーでは、築200年の石造りの建物で、伝統的な地域品種を使ったワインが醸造されています。醸造は伝統的で、介入を最小限に抑え、通常は全房圧搾と粘土製のアンフォラでの天然酵母発酵が行われます。熟成には、使用済みのブルゴーニュ樽や古いフードルなど、複数の容器が使用されます。
複雑性と優雅さを兼ね備えた、テロワールを重視した上質な限定ワインのシリーズ。
Michelini i Mufatto is the family enterprise of Andrea Mufatto, Gerardo Michelini and their son, Manuel Michelini. The family makes wine in their native Argentina, Uruguay, and since 2015 in Bierzo, northeastern Spain. Andrea and Gerardo fell in love with the region of Bierzo, specifically with forgotten areas of Ponferrada, such as Valdecañada and Ozuela. Here, they identified some ancient vineyards with great potential in the mountainous, green, cold-climate landscape and soon set about realising their dream of reviving them.
The family’s approximately nine hectares of goblet-pruned, old-vine (80 years +) plots are planted on soils composed of slate and quartz. All are farmed organically and there is a focus on biodynamics. At their winery in Toral de Merayo, the wines - traditional regional varieties - are crafted in a 200-year-old stone building. Winemaking is traditional, low-intervention, and usually includes whole-bunch pressings and native yeast fermentations in clay amphorae. Aging is done in a mix of vessels, including used Burgundy barrels and old foudres.
A range of fine, terroir-driven, limited-edition wines with complexity and elegance.

Michelini I Mufatto / A Merced Mencia 2021

Michelini I Mufatto / La Petra Mencia 2022
