Chateau Latour
シャトー・ラトゥール
シャトー・ラトゥールは、世界で最も有名で人気のあるドメーヌのひとつで、メドック地区の有名なコミューン、ポイヤックの南東の端に位置し、ジロンド河口に隣接しています。1331年からこの地に居を構え、14世紀にはブドウの木が栽培されるようになりました。1670年から290年にわたり、ドゥ・セギュールの名を冠した一族の所有が続いています。1855年のボルドー格付けで4つの1級畑に選ばれたことで、ドメーヌの名声は確固たるものとなりました。1993年からは、フランスの大富豪フランソワ・ピノーが所有しています。
シャトー・ラトゥールの92haのブドウ畑は、138の区画にまたがっており、並外れたテロワールと気候に恵まれています。最も古いブドウの木は樹齢100年を超えるものもあり、シャトー周辺の有名な47haの壁に囲まれた区画は、「アンクロ」として知られ、ボルドー全体で最も優れた区画のひとつとされています。畑には標高と緩やかな斜面があり、ブドウの木は近くの河口に近いため、河口の温度調節効果の恩恵を受けています。テロワールは、石灰岩が深く堆積した砂利と粘土の土壌です。
2008年から畑の耕作に馬を導入し、2015年ヴィンテージからドメーヌは有機農法に転換しました。2018年には、プルミエ・グラン・クリュ・クラッセの中で初めて、ドメーヌ全体がエコサートから正式に有機認証を取得しました。また、畑ではバイオダイナミック農法が広く採用されています。グラヴィティ―システムを採用したセラーでは、ワイン造りが厳格に管理されています。大きさの異なるさまざまな温度調節可能なタンクにより、区画ごとに正確な醸造を行うことができます。シャトー・ラトゥールは、100%新樽のフレンチオークで熟成されます。驚異的な長寿を誇るこのワインは、骨格がしっかりしており、ベルベットのようなタンニンを持つ見事な凝縮感、エレガンスとパワーの完璧なバランスを保っています。
Among the most famous and sought-after domaines in the world, Château Latour is situated in the very southeast corner of the the celebrated commune of Pauillac in the Médoc region, adjacent to the Gironde estuary. The site has been occupied since 1331, and vines have been grown there since the 14th century. A 290-year period of connected family ownership based around the de Ségur name began in 1670. It's selection as one of the four First Growths in the 1855 Bordeaux Classification consolidated the domaine’s reputation. It has been owned by French billionaire François Pinault since 1993.
Blessed with extraordinary terroir and climate, the Château Latour 92-ha vineyard is spread across 138 plots. Some of the oldest vines are over 100 years of age, and the famed 47-ha walled parcel around the château, known as the ‘Enclos’, is considered to be one of the best in the whole of Bordeaux. The vineyard offers elevations and gentle slopes, and the proximity of the vines to the nearby estuary means that they benefit from its temperature-moderating effects. The terroir is gravel and clay soils with deep deposits of limestone.
Horses were reintroduced to plough the vineyard in 2008, and starting with the 2015 vintage, the domaine converted to organic farming. The entire estate was officially certified as organic by Ecocert in 2018 - the first of the premier grand cru classés to receive organic certification. Biodynamic practices are also widely used in the vineyard. In the gravity-flow cellar, the winemaking is rigorously controlled. A wide range of temperature-controlled vats that vary in size allow for precise, parcel-by-parcel vinification. Château Latour is aged in 100% new, French oak barrels. With phenomenal longevity, the wine is structured, and superbly concentrated with velvety tannins, - a perfect balance between elegance and power.