Château Palmer
シャトー・パルメ
シャトー・パルメはマルゴー村に位置する、ボルドー左岸を代表するリーディング・プロデューサーです。1855年の格付けでは3級に格付けされたものの、その確かな品質により、いわゆるスーパーセカンドのトップとも評されています。マルゴーのアペラシオンの中でライバルに匹敵するのはシャトー・マルゴーと言っても過言ではありません。
マルゴーのイッサン村の中、ジロンド川の河口を見下ろす砂利質の土壌に、シャトー・パルメが所有する伝説的な66haの畑があります。シャトーの歴史は17世紀まで遡りますが、今の名前になったのは、1814年にマジョル・シャルル・パルメが所有するようになった時です。シャトー・パルメが30年もの歳月を掛けて新たに畑を購入しシャトーを拡大させました。それと共にロンドンの貴族の間での評判や名声は益々高まりました。彼らの後継者となったのが、ぺレール兄弟。鉄道業で大きな成功を収めていたこの兄弟によりラベルにも描かれているシャトーが建造されました。1938年、シャトーの所有権はボルドーの4つのネゴシアンからなる協同組合の手に渡り、さらにそこから2つの家に所有権が絞られました。
2004年から、シャトーはカリスマ的なディレクター、トマス・デュローの手に渡ります。トマスとそのチームは実験的にビオディナミ農法を始めました。シャトーが所有する106の区画は現在、すべてビオディナミの原則に基づいて管理されています。
力強さと繊細さが調和し、古くから続く伝統に則り造られるワインは、ピュアな果実の表現と複雑さを兼ね備えています。カベルネ・ソーヴィニヨンとメルローが同量ずつに(それぞれ47%)、プティ・ヴェルド(6%)がバランスを保つユニークなスタイルです。格付けシャトーのグラン・クリュにおいてメルローの比率がここまで高いのは非常に大きな特徴です。
精緻で並外れたエレガントな味わい、独特のブーケを放ち、ヴェルヴェットのようなテクスチュアを持つシャトー・パルメはボルドーでも最も偉大なワインの一つであり、世界中のワイン愛好家の垂涎の的です。
Precise, extraordinarily elegant, with an inimitable bouquet and velvety texture, the wines of Château Palmer are among the greatest in Bordeaux, coveted by keen wine enthusiasts the world over.
Situated within the Margaux appellation, Château Palmer is a leading Left Bank Bordeaux producer. Although officially ranked a third growth in 1855, the quality of the domaine’s wines has firmly established it as a top Super Second. Within its appellation, Palmer is the closest rival to its first growth neighbour, Château Margaux.
Situated in the hamlet of Issan, Château Palmer’s 66 hectares of vines sit upon a gravel terrace overlooking the Gironde estuary - fabled terroir. The domaine dates to the 17th century but acquired a new name in 1814 when Major Charles Palmer of Bath took ownership. Palmer spent 30 years expanding the property, during which time it become renowned throughout London’s aristocratic circles. His successors were the Pereire brothers, among the preeminent financiers of Napoleon III’s France, who built the iconic turreted château. In 1938, ownership passed to a consortium of four Bordeaux négociant families. Château Palmer is owned by the descendants of two of these families to this day.
Since 2004, the domaine has been led by charismatic Director, Thomas Duroux. In 2009, Thomas and his technical team began experimenting with biodynamic farming. All of the domaine’s 106 plots are now cultivated according to biodynamic principles.
An exceptional blend of power and delicacy, the wine is crafted following the old traditions to reveal the pure expression of a complex terroir. With equal parts merlot and cabernet sauvignon (47% each), balanced with a little petit verdot (6%) it is unique in style, the relatively high merlot content being unusual for the Grands Crus and emerging in a brilliant expression of fruit.