Domaine Henri et Gilles Remoriquet
ドメーヌ・アンリ・エ・ジル・ルモリケ
1890年築の歴史的なドメーヌを利用したドメーヌ・アンリ・エ・ジル・ルモリケは、ブルゴーニュのニュイ・サン・ジョルジュに位置しています。現在ドメーヌは4代目であるジル・レモリケ(アンリの息子)によって生産されています。ジルは、ニュイ・サン・ジョルジュにあるドメーヌのフラッグシップであるレ・アロを含む、10ヘクタール強の畑からさまざまなワインを造っています。
ジルは、土壌とブドウ樹の手入れに多くの労力を割き、持続可能な農業を行っています。馬で畑を耕し、収穫は手作業で行います。
セラーでは伝統的なワイン造りの技術を好み、常にテロワールに忠実でフィネスのあるワインをつくることを目指しています。ルモリケが望むゆっくりとした発酵を可能にするために、ステンレス容器の発酵からコンクリートタンクに、また、彼が攻撃的だと感じたポンプをより穏やかなシステムに置き換えました。発酵前の数日間は低温浸漬を行うため、発酵全体は合計で約3週間かかり、その後樽で熟成します。新樽の使用は控え目に抑えています。
これらは魅力的な価格の甘美で香り高いワインで、豊かで濃縮され、力強く、バランスが取れています。
An historical domaine dating to 1890, Domaine Henri et Gilles Remoriquet is situated in Nuits Saint Georges, Burgundy. It is run by Gilles Remoriquet (son of Henri), the 4th generation of the Remoriquet family to produce wine. Gilles crafts a range of wines from a little over 10-ha of excellent vineyard sites, including the domaine’s major holding in Nuits Saint Georges, Les Allots, which is planted in very old vines.
Gilles farms sustainably, with a passion for the care of the soils and vines. Horses plough the vineyards, yields are restircted, and the fruit is hand-harvested.
In the cellar, he favours traditional winemaking techniques, always aiming to deliver wines of finesse with the optimum expression of terroir. He has transitioned from stainless steel to concrete vats which allow for the slower fermentations he desires, and has also replaced what he felt to be aggressive pumps with a more gentle system. There are a few days of cold maceration before a fermentation which usually totals about three weeks, followed by aging in barrels. New oak is used sparingly.
These are attractively priced luscious and perfumed wines, rich and concentrated, powerful and well balanced.