Dominio del Challao
ドミニオ・デル・チャリャオ
ドミニオ・デル・チャリャオは、リオハ出身のカルロス・フェルナンデスと協力して、若手ヴィニュロンのマヌ・ミケリーニ(ミケリーニ・イ・ムファット・ブランドの背後にあるアルゼンチンのワイン醸造家)によって、2019年にリオハ・アラベサで設立されました。
ラバスティーダの小さな村に位置し、急峻な渓谷と涼しい大西洋の風が吹き抜ける地域にあるこのワイナリーは、エブロ川とカンタブリア山脈の間に位置しています。標高の高い5つの区画に合計6ヘクタールのブドウ畑を所有しています。土壌は砂質かつ石灰質で、有機農法とバイオダイナミック農法を採用しています。
マヌは自身のワイン造りのスタイルを「モダニズモ・クラシコ」と定義しています。20世紀初頭のリオハの伝統的なワインからインスピレーションを得ながらも、新鮮な視点と若々しいエネルギーで、より攻撃的な手法ではなく、より緻密な手法を用いて、それらを再解釈しています。村を見下ろす丘陵地帯の高い場所に位置する12世紀に遡る涼しい洞窟に佇むワイナリーでは、土着酵母を用いて発酵を行い、豊かさやオーク樽の香りよりも、フレッシュさとアロマを重視しています。
フランス産オークの新樽で2年間熟成されたワインは、ミネラルが凝縮され、際立った長寿命を備えたダイナミックで複雑な味わいです。
Dominio de Challao was established in 2019 in Rioja Alavesa by young vigneron Manu Michelini (of the Argentinean winemaking family behind the Michelini i Mufatto brand) in collaboration with Rioja native Carlos Fernández.
Located in the small hamlet of Labastida, in an area marked by vertiginous valleys and cooling Atlantic breezes, the estate sits between the Ebro River and the Cantabrian Mountains. Vineyard holdings total 6 hectares on five high-elevation plots. The soils are sandy and calcareous; farming is organic, and biodynamic practices are employed.
Manu defines his winemaking style as Modernismo Clássico. He takes inspiration from Rioja’s traditional wines of the early 20th Century, but with a fresh perspective and youthful energy he reinterprets them using less aggressive methods and more precision. In the winery, set high in the hills above the village in cool caves dating to the 12th Century, ferments are with indigenous yeast and the focus is on freshness and aromatics rather than richness and oak.
The resulting wines, aged for two years in new French oak foudres, are dynamic and complex with mineral intensity and outstanding longevity.

Dominio del Challao / Challao Garnacha 2022

Dominio del Challao / Challao Blanco 2022
