Lafalise Froissart
シャンパーニュ・ラファリーズ・フロワサールは、モンターニュ・ド・ランスで最も偉大なピノ・ノワールの産地であるヴェルズネイの中心部に位置しています。1885年に小さな家族経営のブドウ栽培家として設立され、第二次世界大戦でメゾンは一度破壊されましたが、苦心の末に再建されました。現在ワイナリーの経営はポール・フロワサールを筆頭とする6代目の手に委ねられています。
畑は、グラン・クリュのヴェルズネーとヴェルジーの2つの村にある5ヘクタールの畑で構成されています。様々な土壌と下層土の上に位置し、地質学的な構成が異なる各区画は、出来上がるワインにそれぞれの個性を与えています。ピノ・ノワールが栽培面積の80%を占めており、石灰岩が繊細さと新鮮さを、粘土が丸みをもたらし、この上なくエレガントで独特の香りをワインにもたらします。土壌の影響はシャルドネにも見られ、シャンパーニュの他の地域よりも丸みを帯びているのが特徴です。
ポール・フロワサールは、ブドウ畑の土壌の役割を深く理解し、尊重し、自然で持続可能な地球に優しい農法で土壌の健康を第一に考えています。このドメーヌは、オーガニックとビオディナミの両方の認証を受けています。
このワインは、熟成に値するエレガントで正確な区画ベースのワインで、非常に限られた量しか生産されないワインです。
Champagne Lafalise Froissart is located in the heart of Verzenay, home to some of the greatest Pinot Noir in the Montagne de Reims. Established in 1885 as a small family vineyard, it was destroyed in WWII but painstakingly reconstructed. Today it is in the hands of the sixth generation, headed by Paul Froissart.
The vineyards are comprised of 5-hectacres in the two Grand Cru villages of Verzenay and Verzy. Sitting on a variety of soils and subsoils, each of the plots, with their varied geological compositions, imparts its own personality on the resulting wines. Pinot Noir accounts for 80% of the plantings. It is supremely elegant with a unique aroma – limestone brings finesse and freshness, clay brings roundness. The geological influence is also seen in the Chardonnay, which is more rounded than elsewhere in Champagne.
Paul Froissart has a deep understanding of and respect for the role of the vineyards’ soils, prioritising their health with natural, sustainable, earth-friendly farming techniques. The estate is both organic and biodynamic certified.
These are age-worthy, elegant, and precise parcel-based wines of exceptional-quality, produced in very limited quantities.