Mauro Veglio
マウロ・ヴェリオ
北イタリアのピエモンテ州にある丘の上の村、ラ・モッラから車ですぐのところにあるマウロ・ヴェリオは、1960年代にアンジェロ・ヴェリオによって設立されたドメーヌです。現在では、アンジェロの息子であるマウロとその妻ダニエラ、そしてマウロの甥であるワインメーカーのアレッサンドロによって所有、運営されています。
長年にわたる家族の様々な提携により、ラ・モッラを中心にモンフォルテ・ダルバとバローロにまたがる好立地の19ヘクタールのブドウ畑を所有することになりました。その中には、バローロの5つの重要なクリュ(Menzioni Geografiche)、アルボリーナ、ガッテラ、カステレット、パイガッロ、ロッケ・デッランヌンチャータ)が含まれています。ブドウ畑では農薬や除草剤を使用せず、バローロの他にも、ランゲのネッビオーロ、バルベーラ、ドルチェット・ダルバといった偉大な赤ワインも造っています。
持続可能性と早くから楽しめるスタイルを追求するブドウ栽培とワイン醸造の哲学に根ざし、各クリュとも非常にピュアな表現をしています。野生酵母を用い、醸造チームは硫酸塩を最小限に抑え、新樽を30%以下に抑制。短くコントロールされたマセラシオンを好んで行っています。
出来上がったワインは濃縮されていながらバランスが取れており、明るく香りがよく、テクスチャーと柔らかい果実味があり、リリースしたてから楽しめ、熟成のポテンシャルも持ち併せたワインです。
Situated a short drive from the stunning hilltop village of La Morra in Piedmont, northern Italy, the Mauro Veglio estate was founded in the 1960s by Angelo Veglio. Today it is owned and managed by Angelo’s son Mauro and his wife Daniela, along with Mauro’s winemaker nephew Alessandro.
Over the years, various family alliances have brought the estate’s vineyard holdings to 19 hectares of well-placed sites, predominantly in La Morra but also across Monforte d’Alba and Barolo. These include five important crus, or Menzioni Geografiche, of Barolo: Arborina, Gattera, Castelletto, Paiagallo and Roche dell’Annunziata. In the vineyards, pesticides and herbicides are eschewed. In addition to Barolo, the estate also vinifies other great reds of the Langhe: Langhe Nebbiolo, Barbera, and Dolcetto d’Alba.
Rooted in a viticultural and winemaking philosophy of sustainability and drinkability, there is a great purity of expression across the crus. The wines are inoculated with wild, native yeasts and the winemaking team favours short and controlled macerations with minimal sulfates and less that 30% new oak.
The resulting wines are concentrated yet balanced – bright and perfumed with texture and soft fruit making them excellent for early and medium-term drinking.