Philippe & Henri Jouan
フィリップ・エ・アンリ・ジュアン
1964年に設立されたこの小さなドメーヌは、ブルゴーニュのコート・ドールの中心に位置するモレ・サン・ドニ村にある。現在は、2004年に父アンリから引き継いだフィリップ・ジュアンが運営している。ワインメイキングの系譜は1世紀にわたっており、フィリップの曽祖父は樽職人であり、彼の祖父もワインの流通に携わっていました。
所有畑は、シャンボール、モレ、ジュヴレ、そしてグラン・クリュのクロ・サン・ドニにある10の区画にわずか3ヘクタール。樹齢は45~100年で、持続可能性を重視した有機農法で、すべての作業を手作業で行っています。
ワイン造りは伝統的スタイルでもある除梗、穏やかな抽出、低温発酵、新樽と古樽のミックスを行っています。フィリップは曾祖父が所有していた100年前の木製の圧搾機を使い続けている。ドメーヌの由緒あるブドウ畑を表現することを常に目標とし、伝統と細心の職人技を取り入れております。
極少量生産のチャーミングなワインで、偉大な純粋さ、緊張感、新鮮な果実の生き生きとした味わいは、コート・ド・ニュイの類まれなテロワールを素直に表現しています。
Founded in 1964, this tiny estate is situated in the village of Morey-St.-Denis, at the heart of Burgandy’s Côte d’Or. Today, it is run by Philippe Jouan, who took it over from his father, Henri, in 2004. Winemaking here is approaching a century, with Philippe’s great grandfather a barrel cooper, and his grandfather also involved in wine distribution.
The family vineyards comprise just 3-ha over 10 parcels in Chambolle, Morey and Gevrey, and their grand cru Clos St.Denis. The vines are between 45 to 100 years old and are farmed organically with an emphisis on sustainability, with all the work done by hand.
The winemaking regime is traditional, with destemming, gentle extractions, cool fermentations, and a mix of newer and older barrels. Philippe continues to use the 100 year old wooden press owned by his father’s grandfather. Embracing tradition and meticulous craftsmanship, the goal is always to showcase the estate’s venerable vines.
These are charming wines made in miniscule quantities. With great purity, tension and a fresh fruit liveliness, they are an honest rendition of their exceptional Côte de Nuits terroir.