Ruggabellus
ラガベラス
オーナー・ワインメーカーのアベル・ギブソンによって2009年に設立されたラガベラス(「険しい美しさ」の意)は、南オーストラリア州バロッサ・レーンジズのイーデン・ヴァレーに位置する、小規模で職人的な生産者です。バロッサ・ヴァレーのブドウ畑の中で育ったエイベルは、その太古から続くこの土地と深い関わりがあります。自身のプロジェクトを立ち上げる前は、ペンフォールズ、ロックフォード、チャールズ・メルトンなど、この地域のトップ・ワイン・ブランドで働いた経歴を持ち、今日ラガベラスは「ニュー・バロッサ」ムーブメントの先駆者として知られ、オーストラリアで最も素晴らしいスキンコンタクト・ワインの生産者でもあるのです。
エイベルは妻のエマとともに、古木のグルナッシュ、マターロ、サンソー、シラー、リースリング、セミヨン、ミュスカを栽培、購入しています。夫妻は果実の酸味を保つ目的で、少し早めに収穫できる畑に魅力を感じており、添加物は最小限にとどめ、新樽は使用しません。
スタイルはバロッサ特有のものですが、一般的なものよりも軽やかでアロマティック。気品と興味をそそる、ユニークで美しく造られたオーストラリアワインで、大胆かつ素晴らしくバランスが取れているワインです。
Established in 2009 by owner-winemaker Abel Gibson, Ruggabellus (meaning ‘rugged beauty’) is a small, artisanal producer located in the Eden Valley, Barossa Ranges, South Australia. Raised amongst the vines of the Barossa Valley, Abel has a deep connection to its ancient landscape. Before launching his own project, he worked for periods with some of the region’s top wine brands, including Penfolds, Rockford and Charles Melton. Today, Ruggabellus is known as a trailblazer of the 'New Barossa' movement, and a producer of some of Australia’s finest skin contact wines.
Together with his wife, Emma, Abel grows and purchases small parcels of old-vine Grenache, Mataro, Cinsault, Syrah, Riesling, Semillon, and Muscat. The couple are attracted to vineyards that allow them to pick a little early, with the aim of preserving acidity in the fruit, which is then fermented with some stems, using indigenous yeasts. Additions are minimal and new oak is never used.
The style is still distinctly Barossa in character, but lighter and more aromatic than is commonplace - freshness and vitality are key. These are unique and beautifully crafted Australian wines of grace and intrigue - bold, but wonderfully balanced.