San Filippo
サン・フィリッポ
サン・フィリッポは、最高級のブルネッロが生産されるトスカーナの田園地帯の中心に位置し、丘の上の町モンタルチーノから東に2キロメートルのところにあります。
1972年に設立されたサン・フィリッポは、有名なビオンディ・サンティのイル・グレッポのブドウ畑に面し、1672年に建てられた古い農家とチャペルを持つ小さな集落から成っています。ロバート・ジャネッリの所有で、彼は22ヘクタールの土地全体を完全に修復・改築しました。11ヘクタールの4つの畑でサンジョヴェーゼを中心に、メルローやシラーも栽培されています。どの畑も日当たりが良く、日中の気温差が大きいため、樹勢の強いサンジョヴェーゼの樹を育てるのに特に適しており、有機農法を実践しています。
サン・フィリッポは、ブルネッロ・ディ・モンタルチーノDOCGを3種類、ロッソ・ディ・モンタルチーノDOCを少量、サンタンティモ・ロッソDOCを少量生産し、すべて自社畑から収穫されたブドウを使用しているため数量は限られています。ワインはエレガントで熟成能力があり、非常にストラクチャーがしっかりしており、素晴らしいバランス、フィネス、複雑なミネラルを備えています。
San Filippo is situated in the heart of the Tuscan countryside where the very best Brunello is produced, two kilometres east of the hilltop town in Montalcino.
Founded in 1972, San Filippo faces the famed Biondi Santi’s Il Greppo vineyard and comprises a small hamlet, with an old farmhouse and chapel dating to 1672. It is owned by Robert Giannelli, who has completely restored and renovated the entire 22-hectarce estate. 11 hectares are under vine on four vineyards, primarily in Sangiovese but with some parcels of Merlot and Syrah also. All the vineyards have exceptional exposure, and excellent diurnal temperature variation make the land especially well-suited for taming the vigorous Sangiovese vines. Organic farming is practiced.
Produced in limited quantities, San Filippo makes three tiers or Brunello di Montalcino DOCG, a little Rosso di Montalcino DOC, and some Sant’Antimo Rosso DOC, all with fruit sourced entirely from the four estate vineyards. The wines are elegant, age-worthy, and very well-structured, with superb balance, finesse and complex minerality.