Abel
ニュージーランドのネルソン・タスマン地域の美しいムーテレ・ヴァレーに位置するソフィーの両親であるジェームズとウェンディ・ヒーリーは、クラウディ・ベイで働いた後、マールボロでドッグ・ポイント・ヴィンヤードを設立しました。マークの父リントンは、ブドウ栽培者として何十年も働いた後、ワイララパに自分のブドウ園を設立しました。
当初、ソフィーとマークはサイダーを生産していましたが、目標は常にワイン、特にシャルドネを作ることでした。彼らはムーテレ・ヴァレーの果実を使い、2018年に最初のヴィンテージをリリースしました。2019年には、100年の歴史を持つリンゴ園に、5haの密植された自社畑を設立しました。畑はサステナブルな手法で管理され、将来的には有機栽培の導入も視野に入れています。
日照時間が長く、海洋性気候に恵まれたムーテレ・ヴァレーでは、豊かな粘土質の土壌から自然に生まれるピュアでフレッシュな酸味を持つシャルドネが収穫できます。古いリンゴの荷造り小屋を利用した小さなワイナリーでは、野生発酵によって新鮮さを保ち、大きなフレンチオークのキュヴェで熟成させることで、スパイスと骨格のある味わいを生み出しています。栽培、醸造、瓶詰め、販売に至るまで、この土地で働く人々によって行われるこのシャルドネは、新鮮で質感の高いスタイルで、生き生きとした果実味の核を示すおいしいシャルドネです。
Situated in the beautiful Moutere Valley in the Nelson-Tasman region of New Zealand, Abel was established in 2015 by Sophie and Mark McGill. The couple grew up in the heart of the country’s wine industry - Sophie’s parents, James and Wendy Healy, were at Cloudy Bay before setting up Dog Point Vineyard in Marlborough. Mark’s father, Linton, worked for many decades as a viticulturist before establishing his own vineyard in the Wairarapa.
In the beginning, Sophie and Mark produced cider, but the goal was always to make wine, specifically chardonnay. They released their first vintage in 2018 using fruit from the Moutere Valley. 2019 marked the establishment of their own 5-ha, closely planted vineyard on a 100-year old apple orchard. The vineyard is managed using sustainable practices, with a view to implement organic viticulture in the future.
With high sunshine hours and a glorious maritime climate, the Moutere Valley yields chardonnay fruit with a pure, fresh acidity that comes naturally from the rich clay soils of the region. In the estate’s small winery, situated in the old apple packing shed, freshness is retained through wild fermentation and maturation in large French oak cuves, which impart lifted spice and structure. Grown, made, bottled and sold by those who tend the land, these are delicious chardonnays in a fresh and highly textured style, showcasing a core of vibrant fruit.