Fanny Sabre
ドメーヌ・ファニー・サーブル
自然派ブルゴーニュワインのトップ生産者であるドメーヌ・ファニー・サーブルは、2005年に設立。父親の死後、わずか22歳のファニー・サーブルが実家のドメーヌの経営を引き継ぎました。当初、彼女は偉大な自然派ワインのパイオニア、フィリップ・パカレに師事しました。
今日、ドメーヌ・ファニー・サーブルは、古都ボーヌの周辺に素晴らしい畑を所有し、ポマール、ヴォルネイ、ムルソーにも30以上の区画、合計7ヘクタールの畑を所有している。ブドウは有機農法で栽培され、ブドウの木1本1本を注意深く観察し、手摘みで収穫します。
ポマールの小さな町にある彼女のセラーでは、ファニーが細部にまで細心の注意を払いながら、少量生産で幅広い種類のワインを造っています。そのスタイルは、可能な限り介入を抑え、わずかな添加とほとんど除去しないもので、土着酵母を用いた自然発酵による伝統的なワイン造りです。すべてのワインは、澱引きも清澄もせず、古いオーク樽で最低12カ月熟成させます。軽くバトナージュ後、異なる樽をステンレスタンクでさらに3~4ヶ月間アッサンブラージュし、手作業で瓶詰めします。
バランスの取れたエレガントで正確なワインは、余韻が長く、アロマが複雑で、赤ワインでさえも爽やかな塩味を持っております。
A leading producer of natural Burgundian wines, Domaine Fanny Sabre was founded in 2005, when, aged just 22, Fanny Sabre took on the running of her family’s estate following the death of her father. Initially, she was aided by the great natural wine pioneer Philippe Pacalet.
Today, Domaine Fanny Sabre owns excellent vineyards around the ancient city of Beaune, as well as plots in Pommard, Volnay and Meursault – over 30 parcels, totalling 7-ha. The grapes are farmed organically, with each individual vine monitored closely and hand-harvested.
In her cellar, located in the small town of Pommard, Fanny produces a wide range of wines in small quantities with meticulous attention to detail. The regime is as low-intervention as possible, with little added and little removed – traditional winemaking with spontaneous fermentation relying on local native yeasts. All wines are aged in old oak barrels for at least 12 months, with no racking or fining. Following one light stiring, the different barrels are assembled in stainless steel vats for a further three to four months before the wines are hand-bottled.
These are are balanced, elegant and precise wines with long length, aromatic complexity, and a refreshing saline character, even in the reds.